CNC Makinesi Nedir?

12.11.2022 - Cumartesi 10:30

CNC Makinesi Nedir?

Daha çok CNC olarak bilinen Bilgisayarlı Sayısal Kontrol, malzemenin kodlarla şekillendirilmesini sağlayan otomatik bir makinedir. İlk makineler, Frank L. Stulen'in ilk CNC makinelerine yol açan çalışmalarla ödüllendirildiği 1950'lere geri döndü.

 

Günümüzde CNC makineleri, özel tasarımlardan tekrarlayan tasarımlara kadar cam işçiliği içeren büyük ölçekli üretim süreçlerinin bir parçasıdır. Ancak bunların hiçbiri şu soruya cevap vermiyor: Cam makinelerinde CNC makinesi nedir?

 

Cam makineleri için geçerli olduğu gibi, CNC de camı çeşitli hareketlerde kesmek için bir dizi komut alır. Bu komutlar, aynı cam bölmeleri kesmekten benzersiz özel tasarımlara kadar her şey olabilir. CNC makineleri, belirli şekiller oluşturmak için hangi eylemlerin yapılması gerektiğini anlamak için G-Code alır.

 

Aşağıda, CNC işlemenin üretim süreci ile nasıl geliştiğini inceleyeceğiz. Ayrıca farklı CNC makine türlerini de inceleyeceğiz.

 

CNC İşleme Süreci Neye benziyor?

Biraz araştırma yaparsanız, bir CNC makinesinin camdan daha fazlası için geçerli olduğunu zaten biliyor olabilirsiniz. Kullanabileceğiniz hammadde aşağıdakiler için geçerlidir:

 

Plastik

Metal

Odun

Köpük

Kompozit (karışık malzemeler)

Camı ve etrafındaki çerçeveyi şekillendirmek için CNC makinelerini kullanabilirsiniz. Bu nedenle, özellikle özel pencere uygulamalarında bunları genellikle kullanımda görürsünüz.

 

Ancak bu ekipman, model tasarımı olmadan değersizdir.

 

CAD Model Tasarımı / CAM Model Tasarımı Nedir?

Daha önce bir 3D yazıcı kullandıysanız, yazıcının takip etmesi için çevrimiçi tasarımları indirmeye aşina olabilirsiniz. Bilgisayar Destekli Tasarım olarak da bilinen CAD, Bilgisayar Sayısal Kontrolünü kullanma sürecinin merkezinde yer alır.

 

CAD'yi, General Electric'ten Patrick Hanratty ve Ivan Southerland'ın DAC olarak bilinen bir program geliştirdiği 1960'lara kadar takip edebilirsiniz. Belirli makineler için geçerli olduğu için CAD, CAM (Bilgisayar Destekli Üretim) olarak da bilinir.

 

Tercih ettiğiniz ad ne olursa olsun, her ikisi de CNC takım tezgahlarının çalışması için gerekli talimatları sağlar. CAD/CAM Hizmetleri, CAM programlarının benzersiz tasarımlar oluşturmasına yardımcı olan böyle bir şirket örneğidir.

 

Bu hizmetler, komutları G Kodu veya M Kodu olarak bilinen programlama dilleri aracılığıyla yazar.

 

G Kodu ve M Kodu: CNC Tezgahlarına Nasıl Uygulanır?

Geometrik Kod anlamına gelen G-Code, makinelerinize nasıl hareket edeceklerini söyleyen komut setlerini ifade eder. Makine kodu olarak da bilinen M-Code, tipik olarak birbirinin yerine kullanılır. Daha az bilinen üçüncü seçenek ise makinelerinizin hızını ayarlayan S-Code'dur.

 

G-Code programları, makineye nasıl çalışacağını bildiren bir dizi komutla çalışır. Örnek komutlar şunları içerir:

 

G 00: Camı kesmeden makinenizin hızlı hareketini ifade eder.

G 01: Cihaz üzerindeki lineer kesimi ifade eder.

G 02: Cihazı saat yönünde dairesel hareketle hareket etmesi için bilgilendirir.

Bu kodlar ayrıca makineye nereye gideceğini söyleyen X ve Y koordinatlarına sahiptir. Burada tüm ayrıntılara girmeyeceğiz, ancak bu makine kodlarının ne olduğu hakkında genel bir anlayışa sahip olmanız gerekir.

 

Farklı CNC Makinaları

Makine fonksiyonlarını bilmek mükemmeldir, ancak imalat sektöründe potansiyel olarak kullanabileceğiniz birçok makine vardır. Bu makineler, kullanımlarına bağlı olarak değişen formlarda gelir.

 

CNC Freze Tezgahları

Bir kesici kullanarak hammadde şekillendirme işlemi olan frezeleme yapan CNC değirmenleri. Küçük kapasitelerde manuel frezeleme hala mevcuttur, ancak CNC frezeleme daha hızlı ve daha doğru bir versiyondur.

 

Frezelemenin de birçok farklı biçimi vardır:

 

Düz frezeleme – Düz ve basit bir kesim parçası oluşturmak için yaparsınız. Levha frezeleme olarak da bilinir.

Form frezeleme – Köşe yuvarlama kesiciler kullanılarak frezeleme işlemi.

Çete frezeleme – Aynı anda kesilen farklı şekillerde iki (veya daha fazla) kesici kullanma işlemi.

Daha birçok farklı form var, ancak hepsi seçtiğiniz malzemeye benzersiz şekiller kesmeyi içeriyor.

 

CNC Delme Makineleri

Normal delmeye çok benzeyen bu CNC cihazları, malzemenize delik açmak için çeşitli matkap uçları kullanır. Düz frezelemede olduğu gibi, bunları genellikle basit, düz bir yüzeyle yaparsınız. Ancak makine atölyeniz, açısal delme yapabilen özel matkaplara potansiyel olarak yatırım yapabilir.

 

CNC Torna Tezgahları

Torna tezgahları olarak da bilinen CNC torna tezgahları, kesici takımı seçtiğiniz malzemenin yüzeyi boyunca besler. Malzemeniz kesicinin yanında dönerek silindirik formlarda ahşap veya plastik üretir.

 

Manuel torna tezgahları hala bir miktar kapasitede çalışır, ancak işleme operasyonları tipik olarak bir CNC programı alabilenlere bağlıdır. Ayrıca, torna tezgahları cam malzeme ile yapılmaz, bu da cam işleme operasyonunuz varsa daha az kullanışlı hale getirir.

 

Plazma Kesiciler ve Lazer Kesiciler

Bir CNC plazma kesici (bazen lazer kesici olarak da adlandırılır), ağır malzemeleri kesmek için bir plazma torcu kullanır. Cam tipik olarak plazma ile kullanılmaz. Bunun yerine, bunları kesmek için kullanılan yüksek sıcaklıklar göz önüne alındığında çeliği kesmeyi beklemelisiniz.

 

Daha fiziksel versiyon

Bu, çeşitli malzemeleri benzersiz şekillerde kestiği bilinen bir CNC yönlendirici olarak bilinir.

 

Cam için Ne Tür CNC Makineleri Kullanılır?

Cam makineleri, doğru makine programını kullanarak biraz benzersiz kesim gerektirebilir. Ancak cama özel CNC makineleri de var:

 

Cam Kenar Makinası

Cam Kapatma Makinaları

Cam makineleriyle çalışıyorsanız ve her iki türden de kaliteli makinelere ihtiyacınız varsa, CNC Cam Makineleri listelerimize göz atın.

 

Cam Kenar İşleme Makinesi Ne Yapar?

Cam kenar makinesi, gerekli şekli karşılamak için camın kenarlarını taşlar ve parlatır. Yapmanız gereken kenar miktarı, pencerelerinizin istediğiniz şekline bağlı olacaktır. Farklı CAM yazılım seçenekleri, ne kadar kaldırma yapılacağını kontrol etmenizi sağlar.

 

Cam Kapatma Makinesi Ne Yapar?

Bir cam dikiş makinesi, bir cam düzelticiye benzer, ancak keskin kenarları kaldırır. Keskin kenarları çıkardığınızda, camın kullanımı daha güvenli hale gelir.

 

Son düşünceler

CNC makinelerinde kullanılan çok çeşitli malzemeler ve karmaşık makineler vardır. Sitemiz cam makinelerine ayrılmış olsa da, CNC hemen hemen her türlü malzemeye uygulanır. İhtiyaçlarınız için doğru fabrika makinelerini hazır bulundurmanız gerekir.

 

Cam Makinaları sadece CNC makinaları ile sınırlı değildir. Bunun yerine, eksiksiz bir tesis yapmak için ihtiyaç duyduğunuz çok çeşitli endüstriyel makineler vardır. En verimli cam fabrikasını yapmak için yardıma ihtiyacınız varsa, en iyi ekipman ve hizmet için Sg Makina ile iletişime geçin.

YORUM YAZ

Yorum Yazabilmek İçin Lütfen Giriş Yapın.